Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

  1. του Ν. 2986/2002 «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 24Α΄/2002), όπως σήμερα ισχύει,
  2. των άρθρων 7, 9, 10, 12, 14 του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193Α΄/2013) «Αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν,
  3. του άρθρου 12 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17Α΄/2017) «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις»,
  4. της υπ? αριθμ. Φ.350.2/10/58898/Ε3/9.4.2015 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Διορισμός Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης ? Παύση των μέχρι σήμερα υπηρετούντων»,
  5. της υπ? αριθμ. Φ7/179513/Δ4/26-10-2016 (ΦΕΚ 3529Β΄/2016) Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα «Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.», όπως ισχύει,
  6. της υπ? αριθμ. 26381/16-02-2017 (ΦΕΚ 490Β΄/2017) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ? Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης –  Οικονομίας και Ανάπτυξης – Υγείας, με θέμα  «Υλοποίηση Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αρμοδιότητας ΥΠ.Π.Ε.Θ.»,
  7. της με αριθμ. 4027/15-02-2017 Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με θέμα «Μαθητεία ΕΠΑ.Λ., Ε.Κ. και ΙΕΚ»,
  8. του λοιπού θεσμικού πλαισίου που αφορά σε θέματα του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia).

 

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

 

καλεί για υποβολή αιτήσεων στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας με βάση τις ειδικότητες και τα ΕΠΑ.Λ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του Πίνακα 1, τους κατόχους  απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. (ηλικίας έως 24 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) των ακόλουθων ειδικοτήτων όπως αντιστοιχίζονται βάσει της υπ?  αριθμ. 131149/Γ2/18-08-2014 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2298/τ.Β/2014).  

 

ΕΠΑΛ Ν.3475/2006 ΕΠΑΛ Ν.4186/2013, Ν.4203/2013
Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου Τεχνικός Οχημάτων
Υποστήριξης Συστημάτων, Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

Σχεδιαστών Δομικών Έργων Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
Βοηθών Νοσηλευτών Βοηθός Νοσηλευτή

 

Στο «Μεταλυκειακό Έτος ? Τάξη Μαθητείας» θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητεία) με συνολική διάρκεια του προγράμματος εννέα (9) μήνες και θα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», έχουν τα κατά τόπους ΕΠΑ.Λ.,  στα οποία και εγγράφονται οι μαθητευόμενοι, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.), στα οποία θα γίνεται το εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας (7 ώρες). Οι μαθητευόμενοι θα συνάψουν Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη τους και θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στην  υπ? αριθμ. 26381/16-02-2017  ΚΥΑ.

 

Με την ολοκλήρωση του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας και πριν τη συμμετοχή σε εξετάσεις Πιστοποίησης, κάθε μαθητευόμενος δύναται να παρακολουθήσει  Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης, που οργανώνονται με την ευθύνη του ΥΠΠΕΘ. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

 

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» θα πραγματοποιηθούν:

 

Α. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας διακοσίων τριών (203) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στα κατά τόπους  Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.).

Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες για 9 μήνες.

 

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων του «Μεταλυκειακού Έτους ? Τάξη Μαθητείας» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83?), ήτοι 17,12?. Τα 11? επιδοτούνται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020  και  συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ελληνικό δημόσιο και καταβάλλονται στους μαθητευόμενους από  την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα Παιδείας / Ειδικός Λογαριασμός του ΥΠΠΕΘ. Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων και των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στον χώρο εργασίας ? Μαθητεία στον εργασιακό χώρο» της εφαρμογής του «Μεταλυκειακού Έτους ? Τάξη Μαθητείας».

Οι μαθητευόμενοι κατά το διάστημα της «Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας ? Μαθητείας στον εργασιακό χώρο», υπάγονται στην ασφάλιση, τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

 

Η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων μαθητευόμενων είναι η ακόλουθη:

 

Προθεσμία Υποβολής αιτήσεων

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου  έως την Δευτέρα 6 Μαρτίου, ώρα 14:00.

 

Διαδικασία Υποβολής αιτήσεων

 

Η αίτηση (συνημμένο 1)  και τα απαραίτητα δικαιολογητικά  υποβάλλονται:

 

α) ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ΕΠΑ.Λ.  του επισυναπτόμενου Πίνακα 1 ή

β) με fax στα τηλέφωνα των ΕΠΑ.Λ. του επισυναπτόμενου Πίνακα 1 ή

γ) αυτοπροσώπως στις διευθύνσεις των ΕΠΑ.Λ.  του επισυναπτόμενου Πίνακα 1.

 

Σημειώνεται ότι κάθε υποψήφιος στην α΄ φάση υλοποίησης του Μεταλυκειακού έτους-Τάξη Μαθητείας έχει δικαίωμα υποβολής μόνο μίας αίτησης συμμετοχής και μόνο σε ένα ΕΠΑ.Λ. της επιλογής του.

 

 

 

Συνοδευτικά  έγγραφα ? δικαιολογητικά

 

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συνημμένο 1) είναι τα ακόλουθα:

 

  1. A) Φωτοαντίγραφα των:
  2. απολυτηρίου ΕΠΑΛ και
  3. πτυχίου ΕΠΑΛ
  4. ταυτότητας
  5. αποδεικτικού ΑΜΚΑ
  6. αποδεικτικού ΑΦΜ
  7. B) Υπεύθυνη δήλωση (συνημμένο 2)

 

Ανακοίνωση προσωρινού πίνακα κατάταξης

 

Κατόπιν επεξεργασίας των αιτήσεων θα ανακοινωθεί προσωρινός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων στην ιστοσελίδα του κάθε ΕΠΑΛ, της οικείας Δ.Δ.Ε. καθώς και στην ιστοσελίδα της οικείας ΠΔΕ την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 έως τις 10.00 π.μ.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις κατατάσσονται κατά έτος αποφοίτησης και προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει κατά το πιο πρόσφατο σχολικό έτος έναντι εκείνων παλαιότερων σχολικών ετών. Μεταξύ υποψηφίων που έχουν αποφοιτήσει το ίδιο σχολικό έτος προηγούνται εκείνοι που έχουν υψηλότερο βαθμό Πτυχίου ειδικότητας.

Σημειώνεται ότι υποψήφιοι που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και έχουν αναζητήσει και λάβει βεβαίωση δέσμευσης εργοδότη οι ίδιοι, δικαιούνται  θέση στο Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας στην ειδικότητά τους, εφόσον η Τάξη Μαθητείας λαμβάνει έγκριση λειτουργίας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Προθεσμία υποβολής ενστάσεων

 

Επί του προσωρινού πίνακα  είναι δυνατή η υποβολή ενστάσεων στο εκάστοτε ΕΠΑ.Λ. υποβολής της αίτησης (γίνονται δεκτές μόνο πλήρως αιτιολογημένες ενστάσεις) από την Τρίτη 7 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017.

 

Ανακοίνωση τελικού πίνακα κατάταξης

 

Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων θα ανακοινωθεί τελικός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων στην ιστοσελίδα του κάθε ΕΠΑΛ, της οικείας Δ.Δ.Ε. καθώς και στην ιστοσελίδα της οικείας ΠΔΕ την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017.

 

 

 

 

 

Εγγραφή

 

Οι εγγραφές των μαθητευομένων στα ΕΠΑ.Λ. που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα θα  πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017. Κατά την εγγραφή οι μαθητευόμενοι θα συμπληρώνουν και ερωτηματολόγιο (microdata) βάσει προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε κάθε περίπτωση πριν από την υπογραφή της σύμβασης Μαθητείας.

 

Για πληροφορίες για την εφαρμογή του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μπορείτε να επικοινωνείτε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες

  • με την ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας στο τηλέφωνο 2461049963 με την κ. Γκαντιά Φ. και στο 2461021485 με τον κ. Παλιανόπουλο Ι.
  • με τη Δ.Δ.Ε. Γρεβενών στο τηλέφωνο 2462353157 με την κ. Νταγκούμα Ε.
  • με τη Δ.Δ.Ε. Καστοριάς στο τηλέφωνο 24627055225 με τον κ. Μητκίδη Π.
  • με τη Δ.Δ.Ε. Κοζάνης στο τηλέφωνο 2461351382 με την κ. Μπισύρη Π.
  • με τη Δ.Δ.Ε. Φλώρινας στο τηλέφωνο 2385054526 με τον κ. Παππά Ι.
  • καθώς και στα τηλέφωνα επικοινωνίας των κατά τόπους ΕΠΑ.Λ. του επισυναπτόμενου Πίνακα.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Δ.Δ.Ε. Κατηγορία Μοριοδότησης Τύπος Σχολείου Κωδικός Υπουργείου Ονομασία Τηλέφωνο Fax e-mail Ταχ. Διεύθυνση ΤΚ Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής Βοηθός Νοσηλευτή Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής Τεχνικός Οχημάτων Παρατηρήσεις
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ SEK041 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2467026195 2467026195 mail@1sek-kastor.kas.sch.gr ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

52100 3  
ΦΛΩΡΙΝΑΣ Δ ΕΠΑΛ 4740050 1ο ΕΠΑΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2385046137 2385046137 mail@1epal-florin.flo.sch.gr 3ο  χλμ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ -ΝΙΚΗΣ 53100 5 5  
ΚΟΖΑΝΗΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ 2740080 1 ΕΠΑ.Λ ΚΟΖΑΝΗΣ 2461031765 2461021082 mail@1epal-kozan.koz.sch.gr Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 26

ΚΟΖΑΝΗ

50100 4 3 6  
ΚΟΖΑΝΗΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ 2740090 2ο ΕΠΑ.Λ ΚΟΖΑΝΗΣ 2461026994 2461032588 mail@epal-koz.sch.gr Α. ΚΑΛΒΟΥ 1

ΚΟΖΑΝΗ

50132 8 6 11  
ΚΟΖΑΝΗΣ Ε ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ 2740100 1ο ΕΠΑ.Λ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ 2463024307 2463028899 mail@1epal-ptolem.koz.sch.gr ΤΕΡΜΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

50200 5  
ΚΟΖΑΝΗΣ E ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ 2740105 2ο  ΕΠΑ.Λ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ 2463025511 2463082234 mail@2epal-ptolem.koz.sch.gr 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 6

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

50200 5
ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ 2740101 ΕΠΑ.Λ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ 2465021311 2465021311 mail@1epal-siatist.koz.sch.gr ΣΤΡΑΚΑΛΗ 3

ΣΙΑΤΙΣΤΑ

50300 5
ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ 2740070 1ο ΕΠΑ.Λ ΣΕΡΒΙΩΝ 2464021518 2464021445 mail@1epal-servion.koz.sch.gr ΣΕΡΒΙΑ 50500 4
ΓΡΕΒΕΝΩΝ Δ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ 0840030 1ο ΕΠΑ.Λ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2462022936 2462022572

2462025044

mail@1epal-greven.gre.sch.gr 1ο XΙΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ-ΚΟΖΑΝΗΣ 51100 6* 6* 6 6
ΓΡΕΒΕΝΩΝ Η ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ 0840010 1ο ΕΠΑ.Λ. ΔΕΣΚΑΤΗΣ 2462032756 2462032756 mail@1epal-deskat.gre.sch.gr ΔΕΣΚΑΤΗ 51200 3* 4*

* Στην Π.Ε. Γρεβενών για τις ειδικότητες  Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,  θα λειτουργήσει τμήμα, είτε στο ΕΠΑΛ Γρεβενών είτε στο ΕΠΑΛ Δεσκάτης, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των υποψηφίων.

Υπεύθυνη δήλωση

Αίτηση Συμμετοχής

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *